7 tipů na cesty

Prázdninový čas utíká, ale ještě se dá stihnout spousta dobrodružství. Připravily jsme pro vás sedm knižních tipů k prázdninovému putování. Informace z nich se budou dětem hodit i ve škole. 

Hledáte inspiraci na cestu do zahraničí? Pak doporučujeme otevřít Knihu na výlety. Malá Mia se svým tatínkem procestovala pěkný kus světa a svoje zkušenosti a tipy sdílí na stránkách téhle skvělé knížky. Nenajdete tu jen rady, co vidět a zažít, ale čekají na vás i zábavné úkoly. Dozvíte se něco ze zeměpisu, dějepisu, přírodopisu, ale i architektury, výtvarného umění a gastronomie. A že je na výlet za hranice málo času? Do Bratislavy, Vídně nebo Drážďan můžete vyrazit kdykoli.

Jezdíte rádi k moři? A víte, jak vznikají vlny, k čemu má ježovka ostny, kdo žere mořskou hvězdici nebo proč jsou plameňáci růžoví? Na rovných 300 otázek týkajících se moře a jeho ekosystému odpovídá praktická modrá knížka Moře v 300 otázkách a odpovědích. Knížka svým pojetím zaujme nejen děti a mládež, ale potěší i zvídavé dospělé.

Máte radši naši přírodu a hlavně les? Pak by tou pravou knihou mohl být Rufus zálesák. Dobrodružným povahám milujícím spaní pod širákem ve volné přírodě zkušený zálesák poradí, jak se správně sbalit – úsporně, ale aby nic nechybělo, kde nabrat tu nejčistší vodu nebo jak vodu upravit, aby byla pitná, z čeho v lese uvařit čaj nebo jak připravit zálesáckou polévku z lišejníku. A taky jak se chovat, aby přírodě naše návštěvě neublížila.   

A když už jsme Venku, sáhneme po Průvodci po tajemstvích přírody. Informacemi nabitá encyklopedie o věcech kolem nás, 352 stran k objevování světa přírody. Proč nosí hlemýžď na zádech dům? Proč ptáci zpívají?  Mají žížaly nos? Kde hledat přírodní továrnu na cukr? Kromě odpovědí na spoustu otázek, najdete v knížce nápady na to, čeho si v přírodě všímat a čemu se raději vyhnout, a taky malý atlas rostlin, živočichů nebo kamenů. A nechybí tu ani veverka (samozřejmě nejradši).

Zkoumáte raději historii a umění? Co se zkusit vydat Po stopách baroka v Čechách? Zámky, kostely, poutní místa… Průvodce nabízí víc než jen tipy na výlety. Dává poznat, jak se v době baroka žilo, jak se lidé bavili, co oblékali, jak slavili nebo co jedli. Seznámíte se s principy barokního umění, architektury, sochařství, malířství, literatury i historickými událostmi. Snad pak rozpoznáte, jaké stopy baroko zanechalo v krajině, v obrazech, v literatuře nebo třeba v písničkách.    

Áďa spadla do kanálu! A díky tomu nešťastnému pádu můžete prozkoumat historii našeho hlavního města. Podíváte se s ní na Vyšehrad jedenáctého století, Karlův most nebo Staroměstský rynk ve století devatenáctém. Poznáte legendu o Golemovi nebo Bruncvíkovi, dozvíte se o Janu Husovi či o tom, k čemu sloužily kašny. A hlavně prožijete dobrodružný příběh, jehož důležitou součástí je i sesterská láska.    

Ještě jedno dobrodružství, tentokrát podle skutečných událostí. Školák Kryštof, vášnivý rybář, chce s partou kamarádů vylovit z obecního rybníka legendárního kapra Bláťulu. Jenže k takovému úkolu vede dlouhá rybářská cesta plná legrace i napětí. Příběh My rybáři z Lužnice se odehrává v jižních Čechách a v knížce nechybí ani mapa řek Lužnice a Nežárky a jihočeských rybníků. 

Přejeme krásné chvíle na cestách i nad knihami.

Vaše 2veverky