Škola hrou – čeština, počty, dějepis, trochu výtvarné a hudební výchovy

Chtěly jsme vám ukázat pár našich oblíbených knížek pro učení se hrou. Ukázalo se, že vzdělávacími nebo lépe populárně-naučnými knížkami jsme lehce posedlé… Do deseti knih? Nemožný úkol. Tak z toho tématu uděláme radši dva příspěvky a ještě se budeme krotit.   

Začneme pěkně od začátku. Od prvních písmenek… Zatím podle nás nepřekonaná Šmalcova abeceda – knížka, kterou v knihovně opravdu užijete od tří let věku. Libozvučné verše, veselé ukazovací obrázky v nečekaných kombinacích (babička bagruje či prase plave na piáně) rozšiřují dětem slovní zásobu, bonusový úkol na každé dvoustraně a samozřejmě ta písmenka.

Chystají se děti na přijímací zkoušky na střední školu? Nebo si sami lámete hlavu, jak vysvětlit, co znamená nosit sovy do Athén, být starý jako Metuzalém nebo když je s někým řeč jako s kozou na ledě? Pak užijete lehko i vážné slovníky přirovnání, pořekadel a přísloví Kdo jinému jámu kopá a Kdo se směje naposled. Úsloví jsou řazena abecedně podle klíčových slov, knížky se dají využít i jako skvělá hra. A obrázky Jiřího Votruby sedí jako poklice na hrnec.

A teď vážná práce s gramatikou. Dlouholeté stálice v naší nabídce tvoří knížky z nakladatelství Portál, tři tituly, které užijí hlavně školáci na prvním stupni (ale co si budeme povídat, i nám dospělým občas oprášení gramatiky prospěje). Výři nesýčkují jsou nejen vtipným, ale i systematickým průvodcem světem vyjmenovaných slov. Kromě příkladů z praxe v knížce najdete i přehlednou tabulku. Strasti zkoušeného Standy napoví při správném psaní hlásek s a z, objevíte tu i doplňovačku k procvičení. A pak jsou tu nástrahy skloňování podstatných jmen. Je správně pávi  nebo pávy? Pro čtenáře vědeckého i fantastického příběhu Fi a Flo už skloňování nebude žádný horor, ale dobrodružství.   

Vzhůru do světa čísel. Čím dřív, tím líp. Letos na podzim vyšla povedená série knížek Už poznám! Nejmenší děti se učí poznávat barvy, tvary, zvířata a taky Čísla. Podobně jako tahle knížka s tvrdými stránkami a vysouvacími částmi učí počítat do deseti i Zvířecí počítání Petra Horáčka, tady jsou zase výklopny, no velká legrace. S opravdovou matematickou se dá začít zábavně. Oceněním White Raven čerstvě ověnčená lesní matematika Jedna dvě v lese je toho důkazem. Předškoláci a čerství školáci se seznamují se základy sčítání, geometrie či měření.

Nadšeně hltáme knížky o historii. A nijak se netajíme tím, že naší oblíbenou autorkou je Renáta Fučíková. Každá její knížka je zážitek. Tentokrát jsme sáhly do poličky po Shakespearovi, prvním svazku edice Největší dramatici. Renáta Fučíková převyprávěla 12 dramat Williama Shakespeara a zasadila je do kontextu doby. Už se nemůžeme dočkat novinky Čechov &, měla by vyjít ještě letos. Komplet knihy a skicáře Čapek & Čapek hravě provází dílem dvou velkých umělců Josefa a Karla. Autorky při otvírání témat nejen z historie, literatury či výtvarného umění využily dlouholeté zkušenosti z práce s dětmi, desítky různorodých úkolů budou bavit tvořivé od osmi let (horní věková hranice je bez omezení).

Historie nás přenese k hudbě. Už zmíněná Renáta Fučíková se kromě vlastní tvorby věnuje i pedagogické práci. Pod jejím vedením vznikla diplomová práce o životě a díle jednoho z velikánů klasické hudby Ludwig van Beethoven. Výtvarně mimořádně pojatá kniha (autorka Veronika Bílková je malířka, sama napsala i text a na Beethovenovo dílo se dívá z pohledu praktikující hudebnice, sama stojí i za grafickou úpravou) získala prestižní mezinárodní ocenění BIB 2021 (na tuhle cenu čekala Česká republika dlouhých 12 let, kdy uspěl František Skála). Veronice Bílkové gratulujeme a už teď se těšíme na další krásná díla.  

Historii, hudbu a výtvarno určitě brzy rozvedeme v samostatném článku. 

Budeme rády, když se s námi podělíte o vaše tipy na krásné knížky, které se dají využít jako doplněk k prohloubení a procvičení učiva nebo třeba v domácím vzdělávání. 

Vaše 2veverky