Knihy, do kterých se musí psát

Taky jste jako malí toužili vzít tužku nebo pastelku do ruky a dokreslit knížku, kterou jste měli v ruce? (Nebo vás to pořád napadá?) A taky vám dospělí říkali, že se to nesmí? Naštěstí pro všechny tvořivé duše dnes existují knížky, do kterých se musí psát.

Začít můžeme Raketou. Časopis pro děti chytrých rodičů plný zábavných úkolů a čtení pro děti od 6 do 10 let nejspíš dobře znáte. Výběr toho nejlepšího z prvních 15 čísel časopisu shrnulo nakladatelství Labyrint do stejnojmenné Hravé knihy. Na sto stranách čekají hry, úkoly, luštění, kvízy, rozdíly, bludiště, hádanky, dokreslovačky… zkrátka spousta zábavy pro děti od 6 do 10 let. Nedočkavě vyhlížíme druhý díl Hravé knihy, prý už se chystá. Mladší děti se zabaví s Čmáropisem – procvičí barvy, čísla, první geometrii, grafomotoriku. Kéž by tento vkusný kreativní sešit z dílny nakladatelství Pipasik mohlo dostat do ruky každé dítě ve věku od 3 let.

 

Knížka zabalená rovnou se sadou tužek? Ester Stará ví, po čem dětské srdce touží. Dům za mlhou přináší poetický příběh dvou malých dětí, které se unášeny vlastní fantazií procházejí domem, jehož atmosféru mohou změnit. Čtenář se stává spoluautorem knihy, dokresluje stránky, může vyzkoušet různé techniky jako stínování nebo frotáž. Nejvíc si podle nás knížku užijí děti, které již samy čtou. Vlastní autorský vklad se očekává i v Příručce malého novináře. Fejkající kachna Glosina se občas snaží věci zmást, ale zkušená redaktorka Českého rozhlasu Michaela Vetešková se nedá a provede děti světem médií. Po novinářské průpravě a cvičeních je hračka na poslední stránku napsat vlastní reportáž. Série velkoformátových knih Račte vstoupit do muzea uchvátila nejen nás. Knihy nabité informacemi, nádherné ilustrace, výpravné vydání – do těchto knihy bychom asi nepsaly, ovšem kreativně vyřádit se můžou malí i velcí v knížce Animalium – kniha her. Čeká tu 36 různých úkolů vycházejících právě z velkoformátové verze Animalia, třeba popsat kostru krokodýla, dokreslit korálový útes nebo najít stejné exempláře rohatky ozdobné.

Chcete zaznamenat důležité okamžiky od narození vašeho děťátka, nebo hledáte dárek pro budoucí rodiče? Jestli máte rádi obrázky Josefa Čapka, pak by se vám mohla hodit knížka První rok našeho děťátka. Nechybí tu kalendář pro zaznamenání událostí i prostor pro fotky nebo zápisky. Uteče to jako voda a dítko objevuje písmenka. Nás nadchla sada Nalepuj a dokresluj abecedu od Poketa. Karty s písmenky, archy se samolepkami, hravé úkoly – to vše v dětech podněcuje chuť se učit.

A dva extra tipy na závěr – věkově prakticky neomezené, těžko říct, jestli si tyhle dva klenoty neužijí víc dospělí než děti. Pro knížky Petra Nikla máme slabost. V Meandru nedávno vyšlo velkoformátové leporelo Hroch a rozhodně si ho nenechte ujít. Nechte knížku, jak je, nebo popusťte uzdu fantazii a doplňte bílá místa. Najdete jich víc než dost. Moje není tak docela kniha. Volně ložené fotografie Ivety Kulhavé, bubliny s básněmi, které můžete nalepit dle uvážení, poskytují dostatek prostoru pro vlastní kreativitu. Pak stačí zarámovat nebo jen tak pověsit na zeď a můžete se těšit z vaší originální dekorace.